S
Do³±czy³: 11 Cze 2006 Posty: 3
|
Wys³any: Czw Cze 15, 2006 8:14 pm Temat postu: Sandomierzanie otwórzcie oczy !! |
|
|
Obserwując ostatnie wydarzenia w Sandomierzu nasuwa mi się analogia do zakończonych już dla nas mistrzostw świata w piłce noznej a konkretnie do zachowania naszego selekcjonera Pawła Janasa.
Otóż wÅ‚odarze naszego miasta podobnie jak P. Janas (co pokazaÅ‚ ostatnimi posuniÄ™ciami) wydajÄ… siÄ™ nie widzieć, że poza ich wÅ‚asnym, nieodgadnionym Å›wiatem istnieje jeszcze inny, w którym żyjÄ… ludzie, którym leży na sercu dobro ich miasta a nie kierujÄ… siÄ™ jedynie partykularnymi interesami. Postawa wÅ‚adz miasta a w szczególnoÅ›ci burmistrza wskazuje na dziaÅ‚ania bez pomysÅ‚u i jakiejkolwiek wizji rozwoju. Nie wydaje mi siÄ™ żeby pomysÅ‚y dotyczÄ…ce Piszczeli czy stadionu byÅ‚y przemyÅ›lane. WedÅ‚ug mnie sÄ… dziaÅ‚aniami „pod publikÄ™’, majÄ…cymi zrobić wrażenie, że coÅ› siÄ™ dzieje w mieÅ›cie, że sÄ… prowadzone jakieÅ› dziaÅ‚ania. Niestety te ruchy wykonywane sÄ… kompletnie bez zastanowienia, bez pomysÅ‚u. Chyba, że genialnym pomysÅ‚em jest zaciÄ…gniÄ™cie wielomilionowego kredytu na rozbudowÄ™ stadionu dla - w tej chwili już najpewniej piÄ…to-ligowej drużyny piÅ‚karskiej i kilkunastu (pewnie w porywach) lekkoatletów! Owszem nie mam nic przeciwko zaciÄ…ganiu kredytów, nawet wysokich, ale na Boga z gÅ‚owÄ…! Co nam z tego, że bÄ™dziemy mieć piÄ™kny stadion, jeÅ›li frekwencja na nim bÄ™dzie liczona w dziesiÄ…tkach osób, jeÅ›li zawody lekkoatletyczne (jakiejÅ› poważniejszej rangi niż miÄ™dzyszkolne) byÅ‚y organizowane kilkanaÅ›cie lat temu. Przede wszystkim taki obiekt powinien generować zyski! Na jakie zyski może liczyć tego typu obiekt w 27-tysiÄ™cznym mieÅ›cie, w którym jest problem z zapeÅ‚nieniem pÅ‚yty rynku na koncertach wykonawców mniej popularnych niż Maryla Rodowicz (dlaczego?) a i poważnych zawodów sportowych nikt tu nie zorganizuje na obiekcie bez porzÄ…dnego zaplecza. Poza kosztami bieżącymi trzeba bÄ™dzie spÅ‚acać kredyt! Ale to już pewnie nie bÄ™dzie problem obecnego burmistrza, bo mam nadziejÄ™, że już nim nie bÄ™dzie. Ostatnie dziaÅ‚ania (chyba tylko Å›lepy tego nie dostrzega) sÄ… kieÅ‚basÄ… wyborczÄ…! PomysÅ‚y burmistrza nijak nie przystajÄ… do rzeczywistoÅ›ci. Projekt zabetonowania piszczeli woÅ‚a o pomstÄ™ do nieba i jest nastÄ™pnym projektem generujÄ…cym koszty, bo caÅ‚Ä… infrastrukturÄ™ trzeba bÄ™dzie przecież utrzymać! I w tym wypadku idealnie do Piszceli pasuje projekt Grupy Partnerskiej „Podniebnego Gaju”. MiaÅ‚em okazje widzieć tego typu obiekt w Zakopanem i muszÄ™ przyznać, że robi wrażenie. Tym bardziej, że jest to przedsiÄ™wziÄ™cie generujÄ…ce przychód i mogÄ…ce zarobić nie tylko na siebie, ale i przynieść realny zysk dla miasta (napÅ‚yw turystów). Niestety burmistrz patrzy na dziaÅ‚ania Grupy Partnerskiej przez pryzmat zbilżajÄ…cych siÄ™ wyborów i postÄ™puje jak rzÄ…dzÄ…ca PolskÄ… partia, – kto nie z nami ten wrogiem! Mam nadziejÄ™, że myÅ›lÄ…cych podobnie w Sandomierzu jest zdecydowana mniejszość, że mieszkaÅ„cy potrafiÄ… dostrzec, kto jest „szkodnikiem” a komu leży na sercu dobro mieszkaÅ„ców. Mam nadziejÄ™ (a w zasadzie jestem przekonany), że sandomierzanie potrafiÄ… odsiać ziarno od plew. Dobrego samopoczucia selekcjonera polskiej reprezentacji nie zepsuÅ‚y dwie porażki, tak i burmistrz niewiele przejmuje siÄ™ gÅ‚osami krytyki (nie krytykanctwem). Ale tak jak mam nadziejÄ™, że za tydzieÅ„, kto inny bÄ™dzie prowadziÅ‚ drużynÄ™ narodowÄ…, tak jestem przekonany, że jesieniÄ… czas obecnego burmistrza siÄ™ skoÅ„czy. |
|